Afhængighed / Medafhængighed

Afhængighed er et stort problem for mange mennesker, så hvis det er dit problem, er du bestemt ikke alene. Ifølge sundhedsstyrelsens seneste nøgletal, har ca. 585.000 danskere et skadeligt forbrug af alkohol, af dem vil 33 % gerne nedsætte deres alkoholforbrug. Ca. 140.000 danskere er afhængige af alkohol. Derudover kommer alle andre rusmidler, som kokain, heroin, hash ect.  Hvis du vil undersøge om du er i den katagori, kan du evt. prøve at besvare nedenstående, som er WHO’s defination af afhængighedssyndrom.

En person lider af et afhængighedssyndrom, når tre eller flere af følgende kriterier samtidigt har været til stede inden for tre måneder eller gentagne gange inden for et år:

  1. Man har trang (craving).
  2. Man har svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen.
  3. Man har abstinenser og indtager rusmidlet for at undgå abstinenser
  4. Man har svært ved at nedsætte og stoppe forbruget (toleranceudvikling).
  5. Rusmidlet spiller en dominerende rolle i forhold til, hvordan man prioriterer og bruger sin tid.
  6. Man indtager forsat rusmidlet, selvom der er negative konsekvenser for én fysisk, psykisk, social mv.

Du kan også blot have et overforbrug. Uanset om du er det ene eller andet, så er erkendelsen altafgørende for din fremtid. Craig Nakken har skrevet bogen “Den addiktive personlighed”, som beskriver personen der har udviklet afhængighed. Kort fortalt, så splitter afhængigheden ens personlighed. Du er simpelthen 2 forskellige personligheder, “Den afhængige” og “Selvet”. Dette kan være sindsyg nyttig viden, for at komme videre i livet, som ædru/clean. Da det er “selvet” der skal tage kontrollen tilbage, altså skal du ikke lave om på dig selv, men finde ind til dig selv.

Vores filosofi er, at man skal lære at LEVE ædru, ikke kun overleve. De fleste mennesker har på forskellig vis, lært at holde deres følelser tilbage, bytte følelser ud med andre følelser, eller slet ikke mærke dem, altså “lægge låg på”. 

Hos os i Meningsfuldtliv, hjælpes du med at blive opmærksom på, og udtrykke dine følelser, lære at acceptere og regulere dem, og kunne reflektere over dem, så de giver mening for dig. Derved støttes du til, at kunne bruge dine følelser som et pålideligt navigationsapparat, der tjener dig hensigtsmæssigt, så du ikke behøver at dulme, for at være i livet. 

Medafhængighed/Pårørende Når der er en afhængig, er der som regel en hel famile der påvirkes. Det kan være usædvanligt stressende og sætte ens følelser på nogle ordentlige prøvelser, som kan være ekstremt opslidende. Det at se ens nærmeste ødelægge sig selv eller deres familer, kan føles magtesløst og uoverskueligt. Følelsen af at blive ved med at skælde ud, være ked af det og skabe en vrede/frustration inden i, kan have negative konsekvenser for dig som menneske. Du flytter grænser og slækker på dine værdier at leve efter. Pludeslig står du med følelsen af ikke at kende dig selv og ude af stand til at mærke dine egne behov.   

Der er mange ting der spiller en stor rolle i en pårørendes liv, som skam og skyld, benægtelse, selvværd, tillid, omsorg, kærlighed ect. Alt kommer på spil. Det er vigtigt at du lærer at adskille tingene, så du ikke påtager dig skyld og skam, som ikke er dit.

Hos Meningsfuldtliv hjælper vi dig med, at blive bedre til at mærke og sætte ord på dine følelser, få fokus på egne behov og lære at sige fra. Du er i centrum og kan tale om det der er svært, komme med alle skældsordene, men også finde ind til det du ønsker for fremtiden, så dine drømme bliver virkelige. Du skal finde meningen med livet, hvor du er i fokus. 

 

Kontakt

Ring eller send en mail, så finder vi en tid der passer dig.

Adresse

Torsholmalle 1
3400 Hillerød

Katja Dyrløv

20 91 64 87
katja@meningsfuldtliv.dk

Simon Stahl

25 66 87 98
simon@meningsfuldtliv.dk